ČR má 2 prvenstvo v certifikácií eIDAS

V ČR máme prvé hmatateľné výsledky implementácie nariadenia eIDAS. A to v podobe úspešného auditu a vydania prvej certifikácie eIDAS na území ČR.

Kto získal prémiový status kvalifikovaného poskytovateľa služieb vytvárajúcich dôveru? Vôbec prvý certifikovaný subjekt je poskytovateľ kvalifikovaných certifikátov pre elektronické podpisy s príznačným názvom První Certifikační auditora a.s.

Prvá certifikačná autorita a.s. nezaháľala a nenechala nič na poslednú chvíľu. Naopak je prvou organizáciou v ČR, ktorá eIDAS aktívne riešila. Prípravné práce sme zahájili v auguste 2016. Ministerstvo Vnútra v októbri 2016 vydalo kľúčový dokument DKP, vďaka ktorému sme mohli spustiť certifikační proces.

Certifikačný orgán TAYLLORCOX je tak vôbec prvý akreditovaný Subjekt posudzovania zhody, ktorý má v portfóliu klienta s úspešnou certifikáciou.

Historicky prvý eIDAS v ČR

Pretože ide o vôbec prvý certifikačný audit na území ČR, bolo nutné postupovať podľa nových vytvorených akreditačných pravidiel pod dozorom ČIA (Český Institut pro Akreditaci) aj v rámci witness auditu.

Účelom Witness auditu je preskúmanie certifikačných postupov, kompetencie a kvalifikácia orgánu pre posudzovanie zhody, teda TAYLLORCOX. Pochopiteľne princípy a požiadavky skúmané u každého úkonu tento proces výrazne sťažil. Absolvovovaním Witnesu sa tak defacto vytvára štandard a procedurálny systém pre dalšie certifikácie. Avšak jeho úspěšné absolvovanie je ten najlepší spôsob, akým môže 1.CA svojím klientom a partnerom preukázať zhodu s eIDAS.

Ľady sú prelomené

Subjekt pre posuzovanie zhody, spol. TAYLLORCOX úspešne zakončil vôbec prvý eIDAS certifikáciu v ČR. Tento krok je známkou, že máme plne kompetentný tím pre certifikáciu eIDAS. Aktuálne riešime ďalších klientov nielen v ČR, ale např. aj zahraničné ministerstvá a certifikačné autority na území Francie, Slovenska, Slovinska a Chorvátska. Komentuje riaditeľ certifikačného orgánu, Ing. Radek Nedvěd.

Registrácia do verejných zoznamov

Prvá certifikačná autorita a.s. teraz získa zápis na príslušný dôveryhodný zoznam (tzv. EUTL). Od tohto momentu môže využívať EU značku dôvěry. Záznamy budú zverejňované tiež odbornému portálu http://www.eidas.cz

Na tuzemskom trhu zostávajú ďalší 2 poskytovatelia kvalifikovaných certifikátov pre elektronické podpisy, ktorí pôsobí podľa pôvodnej Smernice 99/93/ES, resp. starého zákona č. 227/2000 Sb., o elektronickom podpise. Ide o štátny podnik Česká Pošta (Postisgnum) a súkromny subjekt eIDentity. Prechodné obdobie, do ktorého je nutné získať európsku značku eIDAS končí 1. 7. 2017

Chcete získať darček k narodeninám?