Skúsenosti z DevOps simulation workshopu (G2G3)

Zažite 24 mesačný projekt agilnej transformácie organizácie podľa DevOps za 1 deň. Na vlastnej koži v jednej z rolí to najzásadnejšie z princípov a prínosov metodiky formou jedinečného zážitku. Simulácia nevyžaduje znalosť metodiky, všetko je demonštrované na reálnom scenári z praxe. A výsledok? Pochopenie prínosov a celkovo pozitívny prístup k uplatneniu princípov DevOps.

Každý, kto chce pracovať v IT, by mal absolvovať túto simuláciu. Skúsenosti z 2 ročného projektu transformácie za 1 deň vám nedá nikto iný.

Scenár DevOps workshopu 

Ste súčasťou firmy, ktorá poskytuje IT služby ako interne, tak aj externým spoločnostiam, teda biznisu a zákazníkom.

Ide o kľúčovú činnosť organizácie, tj. počas riešenia je nutné vziať do úvahy všetky dôsledky. Nielen náklady a vývoj, ale aj výšku príjmov a návratnosť investície.

Všetky vaše rozhodnutia, zmeny a projekty sú monitorované automatickým systémom "controller". Táto aplikácia hrá hlavnú úlohu a poskytuje obraz nielen trhu, ale aj interných používateľov a konkurencie.

Pri výpočtoch vplyvov vám táto simulácia načrtne konkrétne finančné dopady a výsledky vášho výkonu. Ak teda zadávate skutočné dáta, dostanete obraz, ako na tom ste / budete.


Rola v simulácii

Pod vedením workshop leadera čaká po coffee breaku 20 členný tím rozdelenie do skupín, ktoré budú reprezentovať kľúčové pozície v hre. Zaujímavosťou je, že každý hráč dostane úplne inú pozíciu, ako vo firme bežne zastáva.

Jednotlivé tímy postupne obsadzujú biznis, vlastníkov produktov (aplikácií), ktoré sú v hre kľúčové, ďalší vývojový tím, ktorý tieto aplikácie vyvinul. 

Práve spomínaný softvér od vývojárov budete odovzdávať do oddelenia testerov a tí následne do ostrej prevádzky. Pochopiteľne na hostingový server, ktorý nakonfigurujete a kde musí byť vykonaná inštalácia.

Ďalšie tímy obsadzujú Service Desk, ktorý dostáva requesty užívateľov. Problémy, ktoré sa tu nepodarí vyriešiť eskaluje tento tím na ďalšiu divíziu Operations.

Všetky tieto role a pozície sú skvele podporené inštruktážnymi brožúrami, tabuľkami, dokumentáciou a ďalšími materiálmi. Všade okolo v miestnosti sú zapnuté interaktívne tabule, ktoré budú dôležitou cennou spätnou väzbou v ďalších kolách.

Čaká vás krátka prezentácia "plug-in" a počas niekoľkých ďalších minút si preštudujete svoju dokumentáciu. Atmosféra je už v tento moment neopísateľná, všetci sú plní očakávania.

Na najväčšej obrazovke svieti Controller, tento plne digitálny wallboard odpočítava posledné sekundy a následný klaxón odštartuje celý workshop. Ideme do práce!

Controller | DevOps akcelerátor
Controller | DevOps akcelerátor


Game on!

Úloha číslo jeden: zorientovať sa vo vašom novom pracovnom prostredí. Prepnúť sa z režimu, kedy vlastne neviete, čo robíte, alebo čo môžete očakávať do očakávaného vzorca zavedených procesov. A to rýchlo.

Nikto vás vo workshope neučí, ako to urobiť. Všetko, čo robíte v prvom kole je čisto vaša intuícia z nazbieraných skúseností vo vašej doterajšej kariére. Samozrejme s veľkou dávkou vôle "dokázať to".

Tempo hry je strhujúce, možno aj zbesilé. Nie je čas ladiť nepodstatné veci. Musíte sa zamerať na to kľúčové. Hoci sú aj ostatné skupiny pod rovnakým tlakom, všetci sú natešení a tešia sa z plnenia úloh.

Takmer každá výzva, ktorú prijmete, dostáva prioritu a posiela sa na overenie. Každý ďalší nainštalovaný systém a vyriešenie ďalšieho problému biznisu sa hlási Game Leaderovi TAYLLORCOX, ktorý ju následne zapisuje do "Controllera", ktorý obratom ukazuje biznisové dôsledky týchto ďalších a ďalších úloh.

Controller ukazuje tvrdú realitu a uvedomujete si, že to nie je váš bezodný kamarát.


Prvé kolo sa skončí pre niekoho možno príliš skoro, ale aplikácia vám ukáže, aké dôsledky malo vaše správanie, vaše rozhodovanie.

Tu prichádza do hlavnej úlohy Game Leader, ktorý do detailov analyzuje s celým tímom čo sa stalo, aké to malo dôsledky a ako sa z toho poučiť, aby sme to robili v ďalšom kole inak.

Nebudeme tu zdieľať konkrétne podnety, pretože prejsť si samotným workshopom je to najsilnejšie a najcennejšie, čo nejde odovzdať jednoduchým čítaním.

Dostávate ďalšie informácie a nové výzvy na základe ďalších okolností. Siréna na Controlleri odštartovala druhé kolo. Po dokončení nás čaká ešte 3. kolo. V celom priebehu získavame nové poznatky a prevádzame ich na ďalšie merateľné zlepšenie výkonu v reálnom čase.

Prelomenie (ne)efektivity

V druhom a najmä treťom kole je stále viac zrejmé, ako pracovné skupiny dostatočne nezdieľajú informácie, ciele, priority a procesy s ostatnými útvarmi. Tento "šedý stav" znižuje morálku a je hlavným strojcom zlyhania pri vývoji produktov, ale aj celkových projektov.

Očami absolventov

V jednej z posledných simulácií prišiel manažér z obchodnej skupiny do Operations s veľmi zaujímavým dotazom a presvedčivým argumentom. Nejako si dovtedy nikto nevšimol, že jeden zo serverov je kriticky chybový.

Tento nenápadný krok neurobil preto, aby sa sťažoval na IT, ale aby zapojil ostatné skupiny do vyriešenia problému, ktorý nebol len otázkou IT. Nešlo o banálne izolovaný problém, ale o konzekvencie kritických chýb v dôsledku čoho prestal server fungovať.

Kritickú chybu sa podarilo odstrániť nielen vďaka zvýšenej kolaboratívnej spolupráci medzi developmentom a Operations. Nešlo tu len o DevOps, ale o oveľa viac. Procesy začali postupne naberať na efektivite, ako tímy spolupracovali.

A zrazu tím prestal venovať energiu nadbytočným aktivitám a uvedomil si, čo od ktorého tímu skutočne potrebuje a ako môže každý z nich prispieť k celkovo vyššej efektivite.

Transformácia podniku a štýlu riadenia, ktorý si medzi sebou vzájomne pracovníci budovali je neopísateľná, treba ju zažiť.

Na záver DevOps simulácie

Ide o strhujúci, vysoko interaktívny workshop. Najlepšie tak pochopíte obchodné prínosy, ale aj pozitívne dopady metodiky na vývoj a správu IT produktov / služieb.

Na celom workshopu je zaujímavé, že nikdy nie ste v rovnakej úlohe, akú v reálnej práci vykonávate. To preto, aby ste získali nový uhol pohľadu na vstupy / výstupy, ktoré vám pripravujú kolegovia, alebo iné oddelenia.

Vďaka tomu, že nevyužijete svoju odbornosť, musíte sa spoľahnúť na analýzy a komentáre od kolegov, ktorí sú na tom úplne rovnako. Scenár založený na 24 mesačnom projekte digitálnej transformácie je skvelá príležitosť, ako si zažiť to najlepšie z DevOps v praxi.

Obrovskou výhodou je, že táto DevOps simulácia nevyžaduje predchádzajúce skúsenosti s riadením IT, development, Operations atď. Je vhodná pre všetkých členov tímu. Naopak niekedy sa ukáže, že menej kvalifikovaní ľudia nemajú zažité predsudky a ich intuitívne konanie je v tej chvíli oveľa presnejšie, než striktné dodržiavanie niekedy až byrokratických pravidiel.

Každý, kto chce pracovať v IT a má ambície kariérne rásť by mal túto simuláciu zažiť. Ako úplne ideálna kombinácia pre interné tímy je DevOps simulation workshop (1 deň) + následne školenie DevOps Master (2 dni), alebo jeho skrátený variant na 1 deň - manažérsky prierez metodikou. Vďaka tomu si najskôr v tíme nasimulujeme prínosy z transformácie na DevOps a následne v kurze prejdeme viac do detailov s feedbackom zo simulácie.

DevOps simulace

Kto je G2GW3?

G2G3 sa špecializuje na simulácie, ktoré pomáhajú s transformáciou organizácie na úrovni IT, projektov, programov, portfólia a vývoja, teda aj DevOps. Táto firma je divíziou Capita - vlastníka akreditačného orgánu Axelos, ktorý spravuje oi. ITIL, PRINCE2 a ďalšie best practice.

Chcete získať darček k narodeninám?