Interview o PRINCE2 Agile (2/2)

V 2. časti rozhovoru o tom, že Agile ≠ SCRUM sa zameriame na benefity najvyspelejšej agilnej metodiky PRINCE2 Agile!

Prinášame 2. časť rozhovoru o tom, že Agile ≠ SCRUM

V procesnej metodike PRINCE2 je úplne zásadná úloha projektového manažéra. Ale v agilnom prostredí - napr. Metodike SCRUM už persona projektového manažéra nemá tak silnú pozíciu / dôveru. Napriek tomu sú tu kompetencie, ktoré nemožno jednoducho s rolou projektového manažéra vyškrtnúť. Projekty sú dnes úplne inde, než ako ich videl SCRUM v roku 1995.

Často tieto kompetencie zastáva SCRUM Master a to je zásadná chyba a generátor mnohých problémov v projektoch. A nejde len o situácie na malých projektoch, ktoré nemajú projektový tím a všetko riadi / rieši 1 manažér. Čím väčší tím, tým viac rizík.

Mnoho manažérov vidí v agile trend, ako byť flexibilnejší a pružnejší voči zmenám. Automaticky sa tak prikloní k nasadeniu SCRUM. Transformácia končí stavom, ktorý sa nazýva PUNK. Môže sa všetko - a to je veľmi ťažké také projekty uriadiť terminológiou "hard to master".

SCRUM svojím zameraním na vývoj vynecháva rolu klienta. Ak sa teda rozhodnete nasadiť rýdzu metodiku, skôr či neskôr sa dostanete do stavu Anarchia. PRINCE2 Agile má citlivú manažérsku vrstvu, ktorá umožňuje držať dohľad nad projektom. Mapovaniu kompetencií v PRINCE2 Agile sme spolu s autormi SCRUM, KANBAN a ďalších agile princípov venovali veľa času a veríme, že PRINCE2 Agile je to najlepšie, čo možno pre agilné riadenie projektov urobiť.

Jedna z najpopulárnejších šablón projektového riadenia je Benefit Review Plan v PRINCE2 a Creating Value podľa SCRUM. Ako tieto dokumenty do seba zapadajú?

Toto je skvelý príklad, na ktorom vidíte, že SCRUM je hlavne o benefitoch a PRINCE2 to posúva ďalej, do podoby konkrétnych šablóny a návodu "best practice".

Je PRINCE2 Agile určený primárne firmám (organizáciám, PM Office atď ..), ktoré už užívajú PRINCE2 a chcú vyťažiť maximum z agility a flexibility, hoci nemajú skúsenosti sa SCRUM?

Stručne povedané áno. Ale nielen organizáciám, ktoré praktikujú procesné riadenia PRINCE2. Všeobecne PRINCE2 Agile je to najlepšie, čo možno dnes v projektovom riadení aplikovať. Projekty nie sú čiernobiele. Nasadiť SCRUM a čakať, že tím neurobí chybu je veľmi riskantné. Tu záleží na lojalite, dôveryhodnosti, zodpovednosti a skúsenostiach.

Skvelé. Chcem teda nasadiť PRINCE2 Agile. Ale keď sa pozriem na kvalifikáciu, musím absolvovať PRINCE2 Foundation, PRINCE2 Practitioner a až následne PRINCE2 Agile, alebo môžem ihneď absolvovať PRINCE2 Agile?

Cieľom je pripraviť projektových manažérov na agilné riadenie. A to na všetkých typoch projektov (nie len vývoj, ako u SCRUM) a tiež chcete zvládať projekty rôznej veľkosti, od "one man show" po projektové tímy. A cesta je práve cez PRINCE2 Foundation (za 3 dni si osvojíte základné princípy, procesy, témy). PRINCE2 Practitioner dlho bola senior kvalifikácia, ktorá na prípadových štúdiách v rámci 2 dní overuje schopnosť riešiť problémy na projektoch s metodikou PRINCE2. PRINCE2 Agile na týchto znalostiach stavia, nevracia sa k nim a automaticky počíta, že každý účastník kurzu tieto znalosti má. A osvojiť si to najlepšie z agile v intenzívnom 3 dennom kurze dá zabrať. Takže ide o celkom správny postup.

Chcete získať darček k narodeninám?