Prínosy PRINCE2 pre manažérov

Schopnosť myslieť, plánovať, organizovať a riadiť projekt je stále viac vyžadovaná od manažérov bez rozdielu na pracovnú pozíciu alebo sektor, v ktorom sa organizácia vyskytuje.

Potrebujeme projektové riadenie?

Personálne certifikácie sú v súčasnosti samozrejmosťou pre každú spoločnosť, ktorá dbá o svoje dobré meno a kvalitu ponúkaných služieb či produktov. Aké benefity možno očakávať od najpopulárnejšej metodiky projektového riadenia PRINCE2® ..?

O podobný certifikát sa môže usilovať ktokoľvek - vysokoškoláci, ľudia bez práce, skúsení manažéri, ale aj majitelia firiem a pracovníci štátnej správy. Nasledujúce otázky sú: Pomohol im kurz uspieť? Získali novú prácu? Posilnili svoje kompetencie? Na otázky odpovedá Aleš Pilný, konzultant manažérskeho vzdelávania v spoločnosti Tayllor & Cox.

Čo si mám predstaviť pod pojmom "projektové riadenie"?

Projektové riadenie môžem najlepšie charakterizovať ako vysoko efektívne a účinné manažérske návyky - ako koordinovať viac aktivít, ktoré majú spoločný cieľ.

Skúsený manažér postupuje systematicky. Ovláda metodiku, ktorá mu pomáha odriadiť projekt. Tí, čo sa pustia do riadenia a koordinácie bez potrebných skúseností, väčšinou len hasia požiare, neustále niečo hľadajú. Nič neriadia, naopak projekt riadi ich.

Ktoré certifikácie sú najznámejšie?

Najznámejšie certifikácie projektových manažérov sú PMI, IPMA a PRINCE2.

V čom sa líšia?

  • Testovali sme vzdelávací program PMI. Absolventi došli k záveru, že táto certifikácia nie je pre podmienky v SR ideálna. Všeobecne má v Európe oveľa nižšiu popularitu, než v USA. Nie je zlá, ale sú tu obmedzenia a využitie nájde len u IT projektov.
  • IPMA ako certifikovaný štandard testuje kompetencie projektového manažéra. Nejedná sa o metodiku.
  • PRINCE2® je medzinárodne uznávaná certifikácia zastrešená prestížnym APMG - International (zastrešuje napr. ITIL atď ..) Na trhu jednoznačne najobľúbenejší program.

Prečo je PRINCE2® tak populárny?

Kvôli svojim vlastnostiam. Jedná sa o kompaktnú a zrozumiteľnú metodiku. Ľahko sa aplikuje. To je veľká výhoda napríklad oproti PMI, ktorá je na náš vkus až príliš podrobná (zložitá).

Napríklad potrebujete rýchlo vzdelať tím manažérov pracujúcich na spoločnom projekte. To nie je neriešiteľný problém. Stačia nám 3 dni (PRINCE2® Foundation) a výsledky budú okamžité, hlavne viditeľné.

Niektorí budú pochybovať, či certifikát potrebujú ...

Zadajte si napr. na portáli www.jobs.cz v sekcii "ponuka práce" heslo "PRINCE2". Aktuálne je tu cez 15 pracovných ponúk, ktoré explicitne vyžadujú túto certifikáciu. Ďalšie pozície s kľúčovým slovom "projekt manažér" je tu cez 1000. Každá z nich obsahuje požiadavky na preukázanie kvalifikácie, prax, skúsenosti, ktoré si následne pri pohovoroch overujú HR manažéri i pracovníci personálnych agentúr.

S certifikátom PRINCE2® preukazujete know-how?

Áno, je to tak. Máte v rukách certifikát vydaný medzinárodnou autoritou. Kurzov o projektovom riadení je veľa. Validný, akreditovaný certifikát za vás okrem iného hovorí, že ste absolvovali kvalitný program, máte predpoklady.

Konkurencia na trhu práce je vysoká. To je veľký problém najmä pre absolventov vysokých škôl. Mohol by im certifikát pomôcť v kariére?

Súhlasím. Bez ohľadu na študijný odbor a dosiahnuté vzdelanie je prechod zo školy do práce veľmi náročný. Kvalifikácia, ktorú získate na školení PRINCE2®, nie je určená len projektovým manažérom. Pomôže Vám zvládať akékoľvek náročné úlohy. Naučia Vás projektovo myslieť, pracovať, reportovať. Certifikát bude pre Vášho budúceho zamestnávateľa dôkaz, že niečo viete a ste schopný. Získate obrovský konkurenčný náskok pred ďalšími záujemcami, ktorí sa budú hlásiť na rovnakú pozíciu.

Mám prax na pozícii projektového manažéra, hľadám prácu. Má investícia do školení zmysel?

V prvom rade je veľkým obohatením životopisu. Jasne deklaruje, že máte potvrdenú kvalifikáciu a poznáte medzinárodnú projektovú terminológiu. Skrátka, že máte dostatočné predpoklady pre ponúkanú pozíciu. Záujemcov o prácu je veľa. Cieľom je vystúpiť z radu, upozorniť na seba. Mať prestížnu certifikáciu je jeden zo spôsobov ako to dosiahnuť.

Nejaká ďalšia výhoda certifikátu pre manažérov, ktorí hľadajú prácu?

  • Je veľkým plus v osobnej prezentácii. Ak prídete na pracovný pohovor a nemáte tému, začnete dostávať nepríjemné otázky. Pokiaľ chcete mať kontrolu nad diskusiou - predajte svoje znalosti.
  • PRINCE2® je celosvetovo najpopulárnejšia metodika riadenia projektov. Keď ju poznáte a viete využiť v praxi, získate ohromné plus. Nebojte sa tento fakt pri pohovoroch zdôrazniť.

Pracujem na projektovej pozícii, nesiem zodpovednosť za plnenie cieľov. Pomôže mi kurz ..?

Nároky na manažérov sú vysoké. Zaväzujú sa k plneniu firemných cieľov. Aby ste túto agendu zvládli, musíte koordinovať a realizovať mnoho úloh.

Pri projektovom riadení ťažíte skúsenosti z minulých projektov. Metodika PRINCE2® obsahuje rad v praxi preverených postupov, ktoré vám pomôžu predchádzať rizikám a najčastejším chybám v projektoch. Svoje rozhodnutia budete schopní lepšie zdôvodniť a obhájiť. Môžete si tak v mnohom zjednodušiť život.

Skúsený projektový manažér. Môže aj on mať záujem o PRINCE2® ..?

Podľa výsledkov nášho interného prieskumu medzi účastníkmi kurzov vyplýva, že zhruba polovica kandidátov sú práve skúsení projektoví manažéri.

Čo ich motivovalo k účasti na školení?

Na kurz prišli, aby si doplnili formálne vzdelanie. Napriek tomu 95% z nich po absolvovaní potvrdilo, že im metodika pomohla zlepšiť a zefektívniť prístup k riadeniu projektov.

Ide teda o viac, ako certifikát?

Správne. Certifikáciou sa prezentujete ako manažér, ktorý využíva moderné, uznávané postupy riadenia projektov. Dokazujete, že na sebe pracujete. Že Vaše mnohoročné skúsenosti neznamenajú zastarané praktiky a postupy, ktoré síce fungujú, ale už nie sú efektívne.

Využije certifikáciu začínajúca firma, alebo freelancer?

Tento segment má obrovský potenciál. Nestojí za vami meno veľkej firmy, predávate sami seba. Klient si vás vybral pre špecifické schopnosti a zručnosti. Je jedno či vyrábate produkt, poskytujete služby. V prvom rade ide o výsledok, ktorý odovzdávate klientovi.

Prečo nedať klientom najavo, že máte veci pod kontrolou? Certifikát PRINCE2® nie je len známkou kvalitne odriadeného projektu. Osvojíte si praktické manažérske zručnosti.

PRINCE2 Intro™

Chcete získať darček k narodeninám?