Zavedenie DevOpsu do praxe je výzva. Uľahčí ho simulácia Phoenix.

Využívate DevOps? Ak výsledky nespĺňajú vaše očakávania, tak sa pozrite na simuláciu: The Phoenix Project, ktorá to zmení. Suverénne.

Poznáte DevOps? Ak pracujete v riadení IT, tak skôr áno. Možno ste absolvovali školenie, možno ovládate hlavné princípy, možno sa ich snažíte zavádzať do praxe vo vlastnej práci. A možno sa vám to veľmi nedarí.

DevOps, ktorý optimalizuje spoluprácu oddelenia softvér developmentu a IT operations, totiž nie je len metodika riadenia IT. Je to iný spôsob myslenia, nový prístup k práci, odlišná kultúra, ktorá sa musí zažiť. Poriadne pochopiť, mnohokrát vyskúšať, častokrát zopakovať, urobiť pritom veľa chýb a poučiť sa z nich. Musí sa vám skrátka dostať pod kožu.


The Phoenix Project prináša reálny zážitok

Bezpečnou cestou, ktorá vám toto všetko sprostredkuje, bez toho aby ste vystavili riziku svoje skutočné pracovné projekty, sú biznisové simulácie. Tá, ktorá sa zameriava špeciálne na DevOps, sa volá The Phoenix Project a umožní vášmu tímu prežiť DevOps v praxi.

„DevOps sa nenaučíte používať mávnutím čarovného prútika. K jeho ovládnutiu je potrebné viac než len školenia a trocha praxe. Je to transformačný prístup ku kľúčovým procesom a jeho zavedenie vyžaduje čas, odhodlanie a tím nadšencov. Spočiatku bude ťažké zmeniť zaužívané postupy a iste sa stretnete s neúspechmi. Lenže aj keď mnoho firiem nie sú na DevOps pripravené, žiadna sa bez neho nezaobíde.“

Simulácie sú výborným spôsobom, ako sa naučiť používať novú teóriu. Podľa vzdelávacieho modelu 70-20-10 je popri školeniach a získavaní skúseností od ostatných hlavným zdrojom učenia práve vlastná prax. Tá prináša možnosť spoznávať a zdokonaľovať svoje pracovné zručnosti, riešiť problémy, rozhodovať a komunikovať s kolegami či nadriadenými.

V neposlednom rade umožňuje získať spätnú väzbu a poučiť sa z vlastných chýb či úspechov. The Phoenix Project je takou praxou. A navyše vytvorená DevOps priamo na mieru:

  • Precvičuje princípy DevOps v bezpečnom a realistickom prostredí (experimenty, priebežné učenie, rozvoj tímu).
  • Uľahčuje pochopenie teórie, aby vám išla lepšie aplikovať v každodennej praxe. Vaša investícia do vzdelania tak prináša hodnotu.
  • Predstavuje konkrétne dopady zavedenia DevOps, ukazuje vám, čo všetko ovplyvní.
  • Umožňuje kultúru DevOps naozaj zažiť.


Hra začína – sranda končí

Spoločnosť Parts Unlimited čelí značným problémom. Jej finančná výkonnosť rapídne klesá, firma rýchlo stráca konkurencieschopnosť. Zachrániť ju môže iba Phoenix, rozsiahly projekt biznisovej transformácie založený na IT riešeniach. Na vedenie IT je vytváraný tlak, pretože projekt jednoducho nesmie neuspieť. Lenže spočiatku neuspeje.

Takúto situáciu opisujú v skvelej knihe The Phoenix Project autori Gene Kim, Kevin Behr a George Spafford. Pomocou princípov DevOps potom firmu dostávajú späť do čiernych čísel. A vy to môžete aj so svojím tímom skúsiť dokázať tiež.

Desať až dvanásť účastníkov, rozdelené úlohy podľa pracovných pozícií v IT aj biznisu, problémy, ktorým firma čelí, desať hlavných výziev podľa DevOps. Na konci skutočná pridaná hodnota pre váš biznis: reflexia, experimentovanie, učenie, hľadanie riešení a ich prevod do praxe.

Prvé kolá: zavalení prácou

V úvodnom kole účastníci dostávajú svoje prvé pracovné úlohy. Je to skôr zahrievacie, rozjazdové kolo, po ktorom sa začínajú objavovať problémy. Hromadia sa požiadavky od ostatných oddelení, IT ich nestíha spracovávať.

Všetci sú doslova zavalení prácou, ale nikto o nej nemá presný prehľad: koľko jej je, prečo je jej toľko a čo sa stane, keď sa nevybaví. Nedodržiavajú sa SLA, rastie tlak na rýchlosť spracovania, hrozia ničivé dopady na biznis. Kapacity vývojárov sú žiadané na riešenie incidentov, zároveň majú pracovať na kľúčových projektoch. Nie je jasné, čo je priorita, a tak sa rieši všetko naraz.

Riešenie: Vytvoriť v dodávateľskom reťazci tok práce (flow). Tím musí spoločne nájsť spôsob, ako riešiť konflikty požiadaviek a zabezpečiť, že sa práca nebude nikde hromadiť či oneskorovať. Nutná je fungujúca komunikácia. Pomôže vizualizácia: tabuľa Kanban, post-ity.

Poučenie: Prvá cesta DevOps - je potrebné udržiavať tok práce zľava doprava, od vývoja (Development) na prevádzku (Operations) a ďalej k zákazníkovi. Je nutné strážiť, aby bol tok plynulý a aby sa "po prúde" nepúšťali závady či chyby.

Reflexia: Čo sa podarilo? Čo je potrebné zlepšiť? Ako to zapadá do teórie DevOps a v čom konkrétne by nám mohla pomôcť? Zistenia sa aplikujú v nadchádzajúcom kole.

Tretie kolo: Ohrození nepredvídateľnými okolnosťami

Prichádzajú vstupy zvonku, ktoré situáciu ďalej komplikujú. Legislatívne požiadavky, ktoré je nutné reflektovať, problémy s vyplácaním mzdy, ktoré ohrozujú reputáciu. Tlak na uprednostnenie projektu Phoenix, ktorý sa začína stretávať s problémami a s oneskorením. Navyše pred sebou tím stále valí nedokončené úlohy z minulého kola - a stále pribúdajú nové. Nedodržiavajú sa termíny a tím sa takmer rúca.

Riešenie: Začať flow skutočne používať, strážiť problémové miesta, kde sa práca hromadí. Pracovať so spätnou väzbou - tú treba počúvať a okamžite na ňu reagovať, aby sa práca zefektívnila a jej tok bol plynulý.

Poučenie: Druhá cesta DevOps - dať priestor častej spätnej väzbe sprava doľava, vo všetkých fázach dodávateľského reťazca. Spätnú väzbu potom využívať k priebežným úpravám a zlepšovaniu.

Reflexia: Opäť hodnotíme, čo sa podarilo, ktoré princípy DevOps boli zahrnuté a čo nám pomôže dosiahnuť ďalších zlepšení.

Posledné kolo: opakovanie je matka múdrosti

Teraz je potrebné nastaviť priority a urobiť správne rozhodnutia, naplánovať finálne aktivity a projekty. Začať pracovať s častou spätnou väzbou, aby sa problémy či nezrovnalosti vždy odhalili ihneď, nie až pri odovzdávaní projektu. Zníži sa tak riziko, že výstup neprejde schvaľovacím procesom, bude sa musieť prerábať, nasadenie sa oneskorí.

Riešenie: Naučiť sa používať rýchlu a častú spätnú väzbu medzi jednotlivými krokmi pracovného toku, produkt priebežne testovať a upravovať.

Poučenie: Tretia cesta DevOps - vytvoriť kultúru, ktorá podporuje priebežné experimentovanie, ku ktorému patria riziká a poučenie z úspechov i neúspechov, a ktorá chápe, že opakovanie a prax sú nutnou podmienkou pre dosiahnutie zlepšenia.

Reflexia: Zhodnotenie celého dňa. Čo sme sa naučili? A čo si z toho odnesieme do praxe?


Čo vám simulácia Phoenix umožní?

The Phoenix Project je tou správnou voľbou pre každú firmu, ktorá chce zefektívniť svoje IT. Vyskúšať si, ktoré cesty fungujú či nefungujú. Posilniť stotožnenie s metodikou DevOps na všetkých úrovniach, od členov tímov po najvyššie vedenie. Aplikovať jej princípy v skutočných situáciách, na konkrétne úlohy. Zistiť, aký bude ich skutočný prínos pre biznis. Zvýšiť efektivitu a výkonnosť IT.

Zlepšiť tok práce v jednotlivých tímoch. Lepšie plánovať ľudské zdroje: vyladiť kapacity na riešenie incidentov a na prácu na nových projektoch. Ukázať biznisovým oddeleniam, ako sa podieľajú na úspechu IT projektov. Rozvinúť zručnosti zamestnancov. Pracovať na priebežnom zlepšovaní, zvyšovať kvalitu, znižovať množstvo prerobení, zvyšovať úspešnosť pri nasadení IT riešenia.

Čo s Phoenixom získate?

  • Zlepší sa spolupráca medzi Dev a Ops.
  • Zvýši sa výkonnosť IT a hodnota získaná z IT riešení.
  • Nájdete cestu k zvýšeniu rýchlosti a spoľahlivosti pri nasadzovaní IT riešení.
  • Naučíte sa aplikovať princípy Lean, Agile a ITSM.
  • Váš tím sa stotožní s novou kultúrou DevOps a prijme ju za svoju.

Ak je vaším cieľom takýchto zmien dosiahnuť, potom nemá zmysel váhať. Ťažko nájdete lepší spôsob, ako DevOps previesť do praxe. A navyše spoločné hľadanie cesty k záchrane firmy prispeje ku stmeleniu tímu. To všetko stojí za vyskúšanie, nie?

Chcete získať darček k narodeninám?