Čo robí a aký plat má projektový manažér?

Projektový manažér dnes patrí k veľmi žiadaným profesiám. Schopný a skúsený projekťák určite nebude mať problém s uplatnením a môže si zarobiť aj 4 tisíc mesačne

Projektový manažér dnes patrí k veľmi žiadaným profesiám. Schopný a skúsený projekťák určite nebude mať problém s uplatnením a môže si zarobiť aj 4 tisíc mesačne. Šancu ale máte aj ako menej skúsený uchádzač alebo absolvent: ponúka sa vám nástupný plat okolo 1,2 tisíc a možnosť priebežného zvyšovania kvalifikácie. Takže ako na to?

Hľadá sa projektový manažér

Viac než tisícku voľných pracovných miest na pozíciu project manager v túto chvíľu nájdete na rôznych pracovných portáloch. Miesta vo všetkých krajoch Slovenskej republiky a vo všetkých možných odvetviach. Manažéra projektov hľadajú firmy v oblasti logistiky, finančných služieb, IT, energetiky, marketingu. Pozícia od juniorných, absolventských, až po skúsených a kvalifikovaných profesionálov. Platová rôznorodosť hlavne podľa skúseností od 1 do 3 tisíc, pri senior pozíciách presahujúca aj hranicu 4 tisíc.

Možno ste práve vy absolventom, ktorý uvažuje o možnostiach uplatnenia. Alebo zvažujete zmenu zamestnania a porovnávate si vhodné pozície. Ak máte silné organizačné schopnosti a dokážete používať sedliacky rozum, potom pre vás môže byť projektový management tou správnou voľbou. 


Hlavné predpoklady pre rolu manažéra projektov

Výhodou pozície projektového manažéra je, že nie je podmienená konkrétnym odborným vzdelaním. Samozrejme závisí od odvetvia, ktorým sa firma zaoberá - ak má ísť o prácu v IT, zamestnávatelia budú medzi vhodnými uchádzačmi logicky preferovať toho s IT zameraním.

Avšak dôležitejšie než znalosť samotného odboru sú schopnosti a osobnostné predpoklady. Ak viete úspešne riadiť projekty, potom túto schopnosť dokážete preniesť do akéhokoľvek odvetvia. Konkrétne odborné vedomosti o činnostiach firmy potom získate časom "za pochodu".

Podobné je to so znalosťami biznisu a ekonomiky

Sú firmy, ktoré požadujú vysokoškolské ekonomické vzdelanie, iné ho uvádzajú skôr len ako výhodu pre výber uchádzača. Mnohým ale stačí akýkoľvek VŠ titul alebo stredoškolské vzdelanie, niektoré požiadavku na vzdelanie ani neuvádzajú. Pretože opäť ide skôr o prístup a zručnosti, skúsenosti z praxe a pracovné návyky, ktoré vás žiadna škola nenaučí.

Medzi najčastejšie spomínané patria:

  • organizačné schopnosti, schopnosť plánovať,
  • komunikačné a prezentačné zručnosti, profesionálne vystupovanie,
  • analytické myslenie, štruktúrovanosť a pragmatickosť,
  • proaktívny prístup k riešeniu problémových situácií, schopnosť práce pod tlakom,
  • schopnosť stanoviť priority a zaoberať sa viacerými vecami naraz, flexibilita,
  • schopnosť viesť a motivovať tím,
  • orientácia na zákazníka, obchodné zručnosti
  • a to, čomu sa hovorí sedliacky rozum.

Čo vlastne robí projektový manažér.

Role, zodpovednosti, kompetencie, aktivity ...

Ak predpoklady spĺňate, asi si budete chcieť ujasniť, čo projekťák vlastne robí. Čo je jeho náplň práce? Čím sa zaoberá v dennodennej praxi? Aké sú jeho hlavné úlohy a zodpovednosti?

Ako project manager sa budete vo firme zaoberať riadením projektov. Projekt je zmenový proces s jasne daným začiatkom a koncom, cieľom, ktorý sa má dosiahnuť. A dosiahnuť ho pri dodržaní stanoveného harmonogramu, rozpočtu a kvality je práve úlohou manažéra projektu.

Či už je projektom rekonštrukcia objektu, prechod na nový pokladničný či informačný systém alebo marketingová kampaň k novému produktu, projektový manažér celý jeho proces naplánuje, realizuje a vyhodnotí. Pracuje pritom s ľudskými aj finančnými zdrojmi, komunikuje s manažmentom, vedie tím a koordinuje jeho činnosť, priebežne monitoruje a kontroluje projekt, reportuje o ňom, stráži jeho zmysel.

V priebehu realizácie musí byť schopný reagovať na zmeny, riešiť neočakávané problémy či meniace sa požiadavky zadávateľa. Po skončení projektu ho odovzdá a detailne vyhodnotí, pripraví súhrn poučení a návrhov na budúce zlepšenie. Ak sa vám to zdá príliš všeobecné, tu je niekoľko konkrétnejších krokov, ktoré pre úspešné odriadenie projektu musí manažér urobiť:

  • navrhnúť schému a obsadenie realizačného tímu,
  • pripraviť časový odhad a priebežne ho aktualizovať,
  • rozdeliť projekt na čiastkové etapy, koordinovať postup prác,
  • podporovať a motivovať členov tímu,
  • riadiť dokumentáciu k projektu, 
  • analyzovať a riadiť možné riziká, predvídať problémy a prekážky,
  • zabezpečovať rovnováhu obchodných požiadaviek voči technickým možnostiam,
  • koordinovať činnosť viacerých tímov naprieč rôznymi oddeleniami vo firme,
  • prezentovať postup na projekte, výstupy a vyhodnotenie interne realizačnému tímu a externe vedeniu či zákazníkom.


V project managemente pomáha metodika

Ako toto všetko projektový manažér zvládne? Ako dokáže ustrážiť toľko vecí naraz? Ako vie, čo a kedy podniknúť, aby všetko správne fungovalo? Spomínaný sedliacky rozum je zaiste podmienkou a dostatok skúseností veľkou výhodou.

Aj s nimi samotnými sa dá menší jednoduchší projekt niekedy odriadiť. Avšak projekty zvyčajne nebývajú malé, jednoduché, jasné, predvídateľné. A manažment nebude dávať priestor experimentom. Tak prečo riskovať neúspech a objavovať objavené, keď sú k dispozícii osvedčené postupy?

Uznávaných metodík projektového managementu existuje niekoľko. A všetky vychádzajú z praxe, sú súhrnom vyskúšaných techník, ktoré opakovane fungovali na skutočných projektoch.

Absolventom škôl môžeme kurzy project managementu odporučiť spôsobom, ako si naučené teoretické vedomosti doplniť o praktické postupy. A manažérom s praxou zas ako ukážku možností, ako vo svojej práci postupovať istejšie a efektívnejšie.

Popri tom vám ako obrovskú výhodu umožníme získať projektovú certifikáciu, často s medzinárodnou platnosťou. Tá zamestnávateľom jednoznačne preukazuje vedomosti a zručnosti, ktoré ste si osvojili, a zvyšuje tak vašu hodnotu na trhu práce.

Najrozšírenejšou projektovou metodikou je PRINCE2®

Medzi najuznávanejšie akreditované programy s medzinárodne platným certifikátom patrí PRINCE2®PMI® a určite sem patrí aj najznámejší celosvetový štandard pre riadenie kvality projektov: ISO 10006. Najpopulárnejšie z nich je rozhodne PRINCE2®, vychádzajúce z best practices preverených množstvom realizovaných projektov. 

Metodiku PRINCE2® môžete aplikovať na akékoľvek projekty bez ohľadu na veľkosť alebo zameranie a to vo všetkých možných odvetviach a typoch organizácií. Je univerzálna a flexibilná, a možno ju teda prispôsobiť prostrediu aj aktuálnym požiadavkám konkrétneho projektu.

Zahŕňa súbor princípov, tém a procesov, ktoré umožňujú projekty efektívne plánovať, riadiť a dokončovať. Pracuje so štruktúrou, ktorá projektu dáva organizačný rámec, a zároveň umožňuje počítať so zmenami a odchýlkami. Zefektívňuje komunikáciu vďaka jednotnej terminológii a postupom pre zapojenie manažmentu i ostatných rolí.

V porovnaní s inými metodikami je systematický prístup PRINCE2® praktickejší a zrozumiteľnejší. Praktické šablóny manuály vám poskytnú návod, ktorý usmerňuje, ale neobmedzuje. 

PRINCE2® je pre project managera konkurenčnou výhodou

Stačí, keď podrobnejšie preskúmate pracovné ponuky, a zistíte, že metodiky riadenia projektov sú vo firmách hojne používané a certifikácie žiadané: 

  • Certifikácia projektového riadenia výhodou.
  • Možnosť ďalšieho osobného i pracovného rozvoja (Prince2 akadémia)
  • Uprednostňované kvalifikácie: certifikát projektového manažmentu.
  • Náplňou vašej práce bude profesionálne poskytovanie end-to-end procesu v rámci projektového manažmentu (PRINCE2)

Niekedy firmy neuvádzajú výslovne certifikáciu, avšak vyžadujú znalosť projektového riadenia a skúsenosti s ním. Okrem realizovaných projektov je spôsobom, ako túto znalosť preukážete, práve získaný certifikát. A pre niektorých personalistov je certifikát PRINCE2® v životopise kľúčovým kritériom, cez ktorý uchádzača vo výberovom konaní filtrujú.


Ako so vzdelávaním v metodike PRINCE2® začať

Ak sa plánujete uchádzať o úlohu manažéra projektov, potom vám preškolenie v metodike PRINCE2® jednoznačne odporúčame. Možností, ako s nami začať, máte niekoľko.

  • V manažerskom úvode PRINCE2® Intro sa dozviete, o čom metodika vlastne je, ako funguje, k čomu je dobrá. Zoznámite sa so základnými princípmi a terminológiou, prínosy vám priblížia praktické príklady.
  • Kurz PRINCE2® Foundation vás naučí používať praxou overené princípy v prostredí akejkoľvek firmy a na rôznych typoch projektov. Osvojíte si spôsoby, ako projekty plánovať a riadiť, eliminovať riziká, koordinovať tím. Po absolvovaní skúšky získate doživotne platný a medzinárodne uznávaný PRINCE2® Foundation Certificate
  • Viac praxe vám poskytne nadväzujúci kurz PRINCE2® Practitioner. Tipy, príklady a praktické scenáre vás naučia techniky skutočne ovládať a použiť aj v situáciách, keď projekt nebeží podľa plánu. Zvýšenie vašej úrovne opäť doloží skúška potvrdená certifikátom.
  • Úrovne IntroFoundation Practitioner vám ponúka tiež súbor kurzov PRINCE2® Agile, ktorý metodiku prispôsobuje potrebám agilného riadenia. To použijete na projektoch, ktoré nemajú všetky podmienky vopred stanovené a časť rozsahu a požiadaviek je premenná.
  • Ak ste evidovaní na úrade práce, potom iste oceníte, že vďaka dotácii máte rekvalifikačný kurz na úrovni PRINCE2® Foundation zadarmo. Výstupom opäť bude certifikát a zároveň skúška "Riadenie projektov metodikou PRINCE2® Rekvalifikácia™" podľa MŠVVaŠ SR.


Aký má projektový manažér plat

Náročnosti práce project managera zodpovedá aj jeho plat. Výška sa odvíja od dĺžky praxe aj získaná kvalifikácia, avšak všeobecne patrí pozícia projekťáka k tým lepším, nadpriemerne plateným.

Podľa pracovných portálov si projektový manažér zarobí v priemere 2 tisíc eur mesačne. Server platy.cz hovorí o priemernom mesačnom plate ľahko nad 1,8 tisíc. Platy sa samozrejme líšia podľa regiónu, odboru činnosti firmy a vzdelania uchádzača. Konkrétne aktuálne ponuky však začínajú na 1,2 tisíc pre absolventov a končí až na 4 tisíc pre tých najskúsenejších.

Naštartujte svoju kariéru manažéra projektov

Ak teda pozícia projektového manažéra patrí medzi tie, na ktoré máte predpoklady, neváhajte. Zaujímavá náplň sľubujúca prácu, ktorá nebude rutinou. Atraktívny plat, ktorý porastie úmerne vašim rastúcim skúsenostiam.



A v neposlednom rade možnosť rozvíjať svoju kariéru, pracovať na sebe a zvyšovať svoju kvalifikáciu. To všetko by vás malo presvedčiť, aby ste sa o pozíciu v project managemente začali uchádzať. Začiatkom vašej úspešnej kariéry môže byť práve získanie certifikácie PRINCE2®, ktorá vám do sveta projektového riadenia otvorí tie správne dvere. Prečo tento zásadný prvý krok neurobiť práve dnes?

Chcete získať darček k narodeninám?