ITIL® Intro: objavte prínosy manažérskeho riadenia IT

ITIL® Intro za 1/2 dňa presvedčilo väčšinu manažérov o prínosoch najpopulárnejšej metodiky IT Service Managementu

Zaoberáte sa riadením IT služieb, bez toho aby ste využívali metodiku ITIL®? Príďte na kurz ITIL® Intro zistiť, o čo prichádzate. A pravdepodobne dôjdete k záveru, že tento súbor osvedčených best practices môže vašej firme len prospieť.

ITIL zhŕňa "best practice" osvedčené techniky

Je jedno, na akej pozícii v IT pracujete. IT Service Management je dnes všade. S jeho pomocou poskytujete produkty a služby svojim zákazníkom. Či už externým, alebo interným v rámci organizácie. A vaši klienti by mali byť s dodávanými službami bezvýhradne spokojní. Očakávajú garanciu kvality, včasnú reakciu na problémy, optimalizáciu vynaložených nákladov. A čo riziká? Tie chcú mať pod kontrolou všetci. To ale nie je všetko. Stíhate tiež držať krok so zmenami v požiadavkách zákazníkov?

Ak je vaša odpoveď ÁNO, potom už ITIL® pravdepodobne nepotrebujete, resp. best practice, ktoré táto metodika obsahuje u vás fungujú. Ale ak nie je všetko ideálne, potom určite stojí za to sa zoznámiť s metodikou ITIL®, súborom best practices, ktoré všetky tieto oblasti riadenia IT služieb pokrývajú a ponúkajú pre nich najlepšie postupy IT Service Managementu.

Možno už ste o ITIL niekedy počuli a zaujímalo by vás, či by mohol vašej práci nejako prospieť. Možno ho už používajú vaši kolegovia a vy chcete vedieť, o čom hovorí. Možno "len" hľadáte cestu, ako sa v kariére IT odborníka posunúť ďalej a získať vyššiu kvalifikáciu. Nech je to, ako chce, kurz ITIL® Intro vám behom jedného dopoludnia túto metodiku predstaví v kocke - a vy sa potom budete môcť informovane rozhodnúť, či má pre vás zmysel absolvovať kompletný kurz zakončený certifikáciou ITIL®.

ITIL využije veľká aj malá firma, v akomkoľvek odvetví

Nie, ITIL® vám neposkytne presný a kompletný návod, ktorý vyrieši všetky vaše problémy. Nedostanete jednoznačný recept, ktorý by vám zaručil stopercentné zlepšenie. Získate ale komplexný rámec odporúčaní, ktoré vás nasmerujú. Praxou vyskúšané postupy, ktoré vás inšpirujú. A konkrétne príklady, ktoré vás naučia. Čo? Vybudovať štruktúru a procesy riadenia efektívneho IT, ktorá bude vytvárať trvalú pridanú hodnotu a plniť strategické ciele vašej firmy, minimalizovať náklady a napĺňať požiadavky zákazníkov.

ITIL benefits

Veľkou výhodou je možnosť využívať ITIL® v akejkoľvek firme. Spísané praktiky fungujú vo verejnom aj súkromnom sektore, malých aj veľkých podnikoch, interne aj externe, bez ohľadu na odvetvie.

ITIL pokrýva celý životný cyklus IT služieb

V súlade s reálnou praxou pokrýva ITIL® všetky fázy, ktorými IT služby v dnešnej dynamickej dobe prechádzajú. Detailne sa zameriava na jednotlivé otázky, s ktorými sa v týchto fázach firmy bežne stretávajú, a dáva odporúčania, ako k nim pristupovať, aby všetko fungovalo čo najefektívnejšie.

Stratégia služieb: V tejto fáze sa definuje perspektíva, pozície, plány a schémy, ktoré musí byť poskytovateľ služieb schopný realizovať tak, aby sa dosiahlo obchodných výstupov firmy. Patrí do nej správa: vzťahov s biznisom, portfólia služieb, financií a dopytu.

Návrh služieb: Účelom tejto fázy je navrhnúť IT služby a riadiace postupy, procesy a politiky tak, aby sa realizovala stratégia poskytovateľa služieb. Zároveň uľahčiť zavedenie služieb do podporovaných prostredí a zabezpečiť kvalitnú dodávku a hospodárne vykonanie služby, rovnako ako spokojnosť zákazníka. Súčasťou je koordinácia návrhu a správa: katalógu služieb, úrovne služieb, dostupnosti, kapacít, kontinuity služieb, dodávateľov a bezpečnosti informácií.

Prechod služieb: V tejto fáze je potrebné zaistiť, aby zavedenie nových, modifikácie existujúcich alebo vyradenie nepotrebných služieb uspokojilo očakávania biznisu tak, ako je definované vo fázach stratégie a návrhu. Zahŕňa plánovanie i podporu prechodu a správu: zmien, vydaní a nasadení, aktív služby a konfigurácií, vedomostí.

Prevádzka služieb: V rámci prevádzky sa koordinujú a realizujú činnosti a procesy potrebné pre správu služieb na dohodnutých úrovniach a pre ich dodávku zákazníkom. Patrí sem aj priebežné riadenie technológie používanej na dodávku a podporu služby. Zameriava sa na správu: udalostí, incidentov, problémov a prístupov a na plnenie požiadaviek.

Neustále zlepšovanie služieb: Vychádza z nutnosti prepojiť IT služby s meniacimi sa potrebami biznisu. K tomu slúži identifikácia a implementácia zlepšení do IT služieb, ktoré podporujú procesy biznisu. Skladá sa zo siedmich krokov: stanovenie, čo by sa malo merať, určenie, čo možno merať, zberu dát, spracovania dát, analýzy dát, prezentácie a využívanie informácií, implementácia krokov k náprave.

ITIL je treba zažiť v praxi.
Aj to vám ukážeme na kurze ITIL Intro

Informácie o ITIL možno na internete aj v tlačených zdrojoch nájsť nepreberné množstvo. Nebudeme vám brániť v samoštúdiu a snahe dozvedieť sa čo najviac svojpomocne. Avšak osobná účasť na školení usporiadanom spoločnosťou TAYLLORCOX má mnoho nesporných výhod:

  • pre mnohých ľudí je to efektívnejšia a viac motivujúca forma učenia ako samoštúdium,
  • nebudete musieť hľadať, ktoré informácie sú skutočne relevantné - už sme ich vybrali za vás,
  • so školiteľom budete môcť diskutovať o tom, čo vám nie je jasné, aj o reálnych príkladoch z vašej praxe
  • získate certifikát o absolvovaní základného manažérskeho kurzu pod vedením certifikovaného trénera,
  • ITIL® vám vysvetlíme na konkrétnych príkladoch a praktických scenároch, s ktorými sa bežne stretáva každé IT oddelenie,
  • naši školitelia nie sú len lektormi, ale aj ITSM audítormi, ktorí majú s implementáciou frameworku ITIL® unikátne skúsenosti.

ITIL® Intro vám pomôže zorientovať sa vo využití ITSM

ITIL Foundation

Pochopíte, čo je vlastne ITIL®, na čo sa dá použiť, čomu prospeje - a zistíte, že pre vašu prácu bude veľkým prínosom. Zoznámite sa s pojmami a terminológiou, takže vám reč zasvätených kolegov či obchodných partnerov už nebude cudzia. Dozviete sa, že má zmysel získať hlbšiu znalosť metodiky ITIL® v komplexnom kurze. Vaša firma totiž určite ocení tieto prínosy ITILu®:

  • podporuje obchodné ciele,
  • napomáha neustálemu zlepšovaniu,
  • optimalizuje zákaznícku skúsenosť,
  • ukazuje hodnotu získanú za peniaze,
  • riadi riziká v súlade s potrebami biznisu,
  • uľahčuje riadenie zmien (change management).

Pár tipov, ako začať a naštartovať kariéru IT manažéra

Ak sa rozhodnete v štúdiu ITILu® ďalej pokračovať, potom máte niekoľko možností. Záleží len na tom, čo má pre vašu prácu a pre potreby vašej firmy najväčší zmysel. Ten správny kurz si môžete zvoliť v našom prehľade ponúk kurzov a certifikácií ITIL®.

Kurz ITIL® Foundation vás detailne zoznámi s celou metodikou ITIL®. Na praktických príkladoch vám ukáže, ako stabilizovať kvalitu IT služieb, zefektívniť riadenie rozpočtu aj čerpanie zdrojov a zlepšiť komunikáciu IT s manažmentom vrátane obhájenia investícií do rozvoja IT.

Kurz ITIL® Practitioner vás naučí, ako osvojený framework ITIL® aplikovať v praxi a využiť na riadenie IT na operatívnej i strategickej úrovni. K tomu, ako ho efektívne implementovať, poslúžia praktické scenáre, ktoré tvoria 80 percent náplne tohto kurzu.

Chcete ešte viac praxe? Manažérska simulácia Apollo 13 vám umožní vyskúšať si prácu s princípmi ITIL® v reálnej situácii, keď musíte v tíme vyriešiť zásadné úlohy. Vďaka skutočnému zážitku tak dostanete ITIL® naozaj "pod kožu".

ITIL® Intermediate – Service Lifecycle sa skladá z piatich modulov zodpovedajúcich uvedeným fázam životného cyklu IT služieb. Ponúka strategický prehľad a detailné pochopenie každého z nich.

ITSM ISO 20000 Manager perfektne doplní vaše znalosti z kurzu ITIL® Foundation: zatiaľ čo ITIL vám poskytne best practice na riadenie IT služieb, ITSM je rámcom, procesným modelom, v ktorom má tento systém fungovať.

Spôsobov, ako svoje odborné znalosti doplniť o ITIL®, máme veľa. Ak ste na začiatku, vyskúšajte ITIL® Intro: kurz, ktorý vám zodpovie základné otázky a nasmeruje vašu cestu ďalej.

Chcete získať darček k narodeninám?