ITIL 4: termíny vydania nových certifikácií

Vieme, kedy budú spustené nové moduly ITIL 4. Zostavili sme časovú os vydania nových verzií ITIL 4. Nenechajte si ujsť najnovšie aktualizácie.

Ako vyzerá nová štruktúra ITIL 4 certifikácie?

ITIL 4 je logickou evolúciou, ktorá reaguje na aktuálne potreby organizácií. Medzi najväčšie dôvody, prečo ITIL v3 nestačí, sú nové požiadavky, medzi ktoré patrí agilita, digitalizácia, rýchla reakcia na vývoj a uvedenie nových funkcií do prevádzky (DevOps). Skrátka nový ITIL má pomáhať firmám v dobe digitálnej transformácie k dokonalosti.

ITIL 4 certifikace


Nová certifikačná schéma bola vytvorené tak, aby bola kompatibilná s ITIL v3. Vďaka tomu bude efektivita transferu na novú verziu ešte vyššia, než tomu bolo pri prechode z ITIL 2 na ITIL v3. Certifikačná schéma ITIL 4 obsahuje nižšie uvedené programy.

ITIL v3 vs. ITIL 4 certifikácia

ITIL v3 ITIL 4 certification scheme

ITIL v3 | od 2017 - doteraz

  • ITIL Foundation
  • ITIL Practitioner
  • ITIL Intermediate
  • ITIL Master
  • ITIL Expert

ITIL 4 | od 02/2019 - doteraz

  • ITIL Foundation
  • ITIL Specialist (3 moduly)
  • ITIL Strategist
  • ITIL Leader
  • ITIL Master


ITIL 4 Timeline: časová osa “releasů” všetkých certifikácií

ITIL 4 Foundation | 28. februára 2019

ITIL 4 Foundation je vstupná úroveň certifikácie. V tomto novom programe si absolventi osvoja základné znalosti o kľúčových princípoch, procesoch a terminológiu.

Foundation úroveň je určená všetkým, ktorí si chcú osvojiť tento manažérsky framework a získať nové vedomosti postavené na ITIL 4.

Hlavným cieľom tohto kurzu je porozumenie IT Service Managementu. Existuje aj kurz vo variante "bridge". ITIL 4 Foundation bridge nieje oficiálnym modulom Axelos. Cieli na existujúcich držiteľov  ITIL v3 Foundation, ktorí si chcú rozšíriť vedomosti a pripraviť sa na certifikáciu ITIL 4 Foundation.

ITIL 4 Foundation


ITIL 4 Managing Professional (ITIL MP) | 3. októbra 2019 - Q1 2020

Ďalší z modulov certifikačnej schémy má termíny rozdelené do 3 etáp. Prvý kurz je stanovený na október 2019. Ďalšie 2 sú dostupné od novembra 2019 a posledné 2 moduly od prvého štvrťroka 2020 (Q1 2020). Najbližší kalendár nových certifikácií teda vyzerá nasledovne:

ITIL v4 timeline


1 release

ITIL 4 Managing Professional Transition | 3. október 2019

Ide o atraktívny "transition" modul, vrátane skúšky. ITIL 3 akreditovaní profesionáli, ktorí chcú prejsť na ITIL 4. Tento kurz nepochybne motivuje držiteľa ITIL v3 certifikácie v získavaní ďalších kreditov v rámci ITIL v3 pre jednoduchšie upgrade na ITIL 4.

Certifikácie ITIL v3 zostávajú platné a kurzy ITIL v3 môžete absolvovať až do júna 2020. Ide o najrýchlejší a nepochybne najefektívnejší spôsob, ako získať ITIL 4 Managing Progessional (MP) certifikáciu.

Od 5. augusta 2019 sú k dispozícii 2 nové študijné materiály pre prechodový modul Managing Professional Transition.

V tomto termíne sú dostupné aj ďalšie manuály (ITIL Managing Professional) kníh pre všetky 4 moduly (nižšie uvedené), vrátane aktualizovanej brožúry ITIL 4. K ďalším releasom patrí drafty kľúčových dokumentov ako je glosár, sylabus, nové diagramy a testovacie otázky.

Ďalší míľnik je 2. september 2019, od tohto termínu sú dostupné aktualizácie podkladových materiálov k modulu ITIL 4 Managing Professional Transition. A finálne verzie všetkých manuálov v úrovni ITIL MP.

Posledná revízia a aktualizácia cvičných otázok na ITIL MP Transition modul je v termíne 16. september 2019. A konečne študijné materiály ku skúške ITIL Managing Professional Transition exam sú dostupné od 3. októbra 2019 a s ním spoločne aj prvý kurz na túto certifikáciu.

ITIL 4 Managing Professional Transition

2 release

ITIL 4 Managing Professional | November 2019

Obidva nižšie uvedené moduly akcelerujú IT služby, resp. všeobecne IT Service Management na komplexnejší systém digitalizácie organizácií. Oba moduly tak rozširujú aj trh nových potenciálnych kandidátov, ktorí sa zaujímajú o digitálnu transformáciu. 

Pričom už od 14. októbra 2019 sú dostupné študijné materiály k obom nižšie uvedeným modulom. Zároveň od novembra 2019 budú dostupné digitálne príručky pre všetky moduly streamu ITIL 4 Managing Professional.

3 release

ITIL 4 Managing Professional | 1. štvrťrok 2020

V priebehu roka 2020 budú postupne vydávané študijné materiály k ďalším novým modulom a skúškam "ITIL 4 Managing Professional", ktoré sa tiež venujú digitálnej transformácií a zameriavajú sa na zvyšovanie pridanej hodnoty pre IT užívateľov.

4 release

ITIL Strategic Leader (ITIL SL) | 1. polovica roku 2020

ITIL Strategic Leader (ITIL SL) je "stream" skladajúci sa z 2 modulov evolučnej verzie ITIL 4. Vydanie je stanovené na 1. polovicu roku 2020. Moduly ITIL SL sú zamerané na dosahovanie strategických cieľov a manažérskych výziev.

Strategic Leader moduly sa nezameriavajú na operations, či podobné aktivity. Ide o digitálnu transformáciu z manažérskeho pohľadu. Strategic Leader je teda certifikácia atraktívna najmä pre stredný a vyšší manažment, alebo CIO.

Aby ste získali kvalifikáciu v úrovni ITIL Managing Professional, alebo ITIL Strategic Leader, musíte absolvovať všetky moduly, ktoré sú uvedené v danej vertikále. Pričom ITIL Strategist je univerzálny modul, ktorý je obsahom oboch vetiev (streamov). 

Moduly v streame ITIL Strategic

5 release

Posledná etapa ITIL 4 releasov zahŕňa tieto certifikácie

ITIL Leader – H2 2019 (plán)

ITIL Master - detaily o ITIL Master budú dostupné neskôr.

Chcete získať darček k narodeninám?