Ako prejsť z ITIL v3 na ITIL 4?

Prinášame kompletný prehľad, ako upgradovať ITIL v3 na ITIL 4. Termíny vydania nových modulov, kredity potrebné pre upgrade certifikáciou Axelos, PeopleCert.

Ak ste už získali nejaké ITIL v3 certifikácie a nechcete stratiť kredity, tu je návod, ako využiť upgrade v novej certifikačnej schéme na základe rôznych certifikácií dosiahnutých v ITIL v3.

#AXELOS vytvoril odporúčané "cestnej mapy", ktoré uľahčujú prechod na novú verziu a uchádzači aj naďalej získavajú nové vedomosti a zručnosti, ktoré sú potrebné na pochopenie ITIL 4. Ako prví sme tiež informovali o zmenách v novej verzii, pod článkom: Nový "ITIL 4" dorazí v agilnej forme začiatkom roku 2019.

ITIL v3 Foundation

Vzhľadom na štruktúru ITIL v3, Axelos nevydal prechodový modul "transition" tak, ako to bolo pri prechádzajúcom upgrade z ITIL v2 na ITIL v3. Kandidátom sa tak odporúča zložiť štandardnú skúšku z ITIL 4 Foundation. V novej verzii je veľa nových materiálov, prepracované princípy, procesy a preto odporúčame absolvovať jeden z týchto kurzov:

ITIL 4 transition

V článku, ktorý vyšiel v rade ďalších médií sme sa venovali aj tipu na rýchly upgrade na ITIL 4 Foundation. Celé znenie nájdete tu: Fast Track na ITIL 4 Foundation

ITIL v3 Intermediate (3 až 4 kredity)

Absolventi, ktorí majú menší počet kreditov majú na výber de facto 2 možnosti v závislosti od toho, čo a ako rýchlo chcú ďalšou certifikáciou dosiahnuť.

I. Varianta

Absolvovať ITIL 4 Foundation a následne počkať na ďalšie nové moduly. O tom kedy ktorý bude vydaný sme písali tu: ITIL 4: termíny vydania nových certifikací

II. Varianta

Odporúčame využiť zvýhodnené ponuky na ITIL certifikáciu -30%, o ktorej sme písali v úvode. A získať v certifikačnej schéme ITIL v3 minimálne 17 kreditov, aby ste mohli využiť "Transition" modul na ITIL 4 Managing Professional, ktorý vám pomôže osvojiť si diferencie medzi starou a novou verziou metodiky.

Má to ešte jednu obdovskou výhodu. Trafíte 2 muchy jednou ranou. Pretože rad firiem funguje podľa ITIL v3 a bude chcieť naštartovať upgrade na novú verziu metodiky. Vďaka tomu budete poznať dokonale ITIL v3 Princípy aj nové prístupy ITIL 4.

Pre upgrade je nutné mať dostatočný počet kreditov. Koľko kreditov v ITIL v3 získate za každý modul nájdete: ITIL v3 kredity a certifikácia.


ITIL v3 Practitioner / Intermediate  (6 a více kreditů)

Ak ste dosiahli 6 a viac kreditov, potom určite pokračujte v zbieraní kreditov ITIL v3 a získate jednoduchý prechod na ITIL 4 s pomocou nového modulu ITIL 4 Managing Professional. Ten je určený všetkým, ktorí dosiahli 17 kreditov, tj. absolvovanie všetkých modulov v rámci ITIL Intermediate Lifecycle:

ITIL v3 Expert

Ak ste získali certifikáciu ITIL v3 Expert, potom je pre Vás určený modul ITIL Managing Professional transition, ktorý bude spustený v októbri, ako sme už informovali v prehľade vydaní nových certifikáciou ITIL 4.

Pár tipů na závěr

  • Ďalšie otázky a odpovede nájdete v sekcii  ITIL FAQ
  • Máte otázku, alebo chcete pomôcť s kariérnou mapou? Volajte alebo píšte na kontakty  TAYLLOR & COX

Chcete získať darček k narodeninám?